Webmaster  Forumu  

Geri git   Webmaster Forumu > Webmaster Genel > Webmaster Genel konular sorunlar

Webmaster Genel konular sorunlar Webmaster genel konular sorular sorunlar

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 05-29-2008, 03:31 PM   #1
aLKoLiK
Administrator
 
aLKoLiK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: May 2008
Mesajlar: 759
Tecrübe Puanı: 10
aLKoLiK isimli üye Tecrübe puanını kapatmıştır.
Standart Geri İzlemeler (Trackback)

Geri İzlemeler özgün olarak SixApart (Six Apart) ve MovebleType blog paketinin yaratıcıları (Movable Type: Publishing Platform for Business Blogs and Professionals) tarafından geliştirilmiştir. SixApart'ın geri izlemeler için iyi bir giriş yazısı mevcuttur; (beginners)


Kısaca, geri izleme internet siteleri arasında bir bildirim şekli sağlamak için dizayn edilmiştir: Bu a kişisinin b kişisine "Bu, senin ilgini çekebilecek bir şey" demesinin bir yoludur. Bunu yapmak için a kişisi, b kişisine bir geri izleme "ping"i gönderir.

Daha iyi bir açıklama getirmek gerekirse;

a kişisi blog'una bir şey yazar b kişisi, a kişisinin blog'una yorum yazmak ister, ama kendi okuyucularının da kendi söylediği şeyi görmelerini ister, ve kendi bloguna yorum yazabilmelerini ister. b kişisi kendi blogunda bir şey postalar ve a kişisinin blog'una "geri izleme" gönderir. a kişisinin blog'u bu geri izlemeyii alır ve orjinal yazıda bunu yorum olarak gösterir. Bu yorum b kişinin bloguna bir link içerir.


Buradaki düşünce, daha fazla insanın sohbetin içine katılmış olması durumunda (hem a kişisinin hem de b kişisinin okuyucuları diğer yazılara giden linkleri takip edebilirler) ve burada geri izleme yorumların doğru olma özelliği mevcuttur çünkü bu yorumlar başka bir blog kaynaklıdır. Ne yazık ki, geri beslemelerin gerçek bir sağlaması yapılamamakta ve bazen bunlar sahte bile olabilmektedir.(http://www.aylwardfamily.com/content/tbping.asp).

Birçok geri izleme a kişisine, b kişisinin söylediğinin sadece küçük bir bölümünü gönderir. (Buna alıntı denir). Buna "teaser" denilmekteydi, a kişisine (ve okuyucularına) b kişisinin söylemek istediklerinin bir kısmını gösteren ve onları b kişisinin sitesine tıklayıp kalanını okumaları için cesaretlendiren bir şeydi (ve yorum yazmaları için).


b kişisinin, a kişisinin blog'una olan trackback'i genelde yorumlarla birlikte postalanıyor. bu demek oluyor ki a kişisi trackback'lerin içeriğini kendi server'ında düzeltebilir, bu da demek oluyor ki bütün bu "doğruluk" düşüncesi gerçek anlamda bir sonuca varamamıştır.(not: a kişisi sadece kendi sitesindeki geri izlemelerin içeriğini düzeltebilir. b kişisinin sitesinin gönderdiği geri izlemeyi düzeltemez) SixApart resmi bir geri izleme şartnamesi yayınlamışlardır. (http://www.movabletype.orga/docs/mttrackback.html)



Pingback'ler

Pingback'ler insanların geri izlemeler ile gördüğü bazı problemleri çözmek için tasarlanmıştı. resmi pingback dökümanı (Pingback 1.0) pingback'leri geri izlemeler kadar kötü göstermektedir:

Örnek olarak, alice kendi blogunda ilginç bir olayı yazar. bob alice'in blogunu okur ve yorum yazar, bunu da alice'in orjinal gönderisine linkler. pingback'i kullanarak, bob'un yazılımı otomatik olarak alice'i gönderisine linklendiğine dair haberdar eder, ve alice'in yazılımı bu bilgiyi kendi sitesine ekleyebilir.

yine de pingbackler ve geri izlemeler arasında belirgin üç fark vardır.

1.pingbacklar ve trackbackler etkili bir şekilde farklı komünikasyon teknolojileri kullanmaktadır.(XML-RPC ve HTTP POST, sırasıyla) 2.pingback'ler otomatik-buluşu destekliyor, software otomatik olarak postun içindeki linki buluyor, ve otomatik olarak o url'leri pingback'lemeye çalışıyor, bu sırada trackbacklerin manuel olarak trackback'in gönderilmiş olduğu trackback url'sinden girişi yapılmış olmalı. 3.pingback'ler hiç bir içerik göndermezler.

pingback'lerle ilgili düşünce onları küçük yorumlar gibi görmektir:

a kişisi kendi bloguna bir şey postalıyor. b kişisi a kişisinin bloguna linkleyerek kendi bloguna bir şey postalıyor. Bu otomatik olarak a kişisine pingback gönderiyor ve bu sırada ikisi de pingback almaya özelliğine sahip bloglara sahipler. a kişisinin blogu pingback'ı alır, sonra otomatik olarak b kişisinin blog'una,aslında ordan kaynaklanan pingback'i doğrulamak için gider. pingback genellikle a kişisinin blogunda gösterilen, b kişisinin bloguna giden basit bir linktir. Bu şekilde, yayıncıya ait bütün kontrol sadece bireysel yazarların elindedir. (geri izlemenin alıcısı tarafından da düzeltilebilen alıntısına nazaran)


Otomatik doğrulama süreci sahte pingback'i zorlaştırarak bir doğruluk seviyesini ortaya çıkarıyordu.

Bazıları geri izlemelerin üstün olduğunu düşünüyor çünkü a kişisinin okuyucuları hiç olmazsa b kişisinin söyleyeceklerinin bir kısmını görebiliyorlar, ve sonra daha fazla okumayı isteyip istemediklerine karar veriyorlardı.(ve bu yüzden b kişisinin bloguna tıklıyorlardı). diğerleri pingbacklerin üstün olduğunu düşünüyordu çünkü pingback'ler postlar arasında doğrulanabilir bir bağlantı sağlıyordu.



Pingback'lerin ve Geri izlemelerin doğrulanması

Bloglardaki yorumlar herhangi birinin her hangi istediği bir isimle yorum yazabildiğinden beri otoritenin azalması olarak eleştirilmektedir: insanların söylediği insan olduğunu doğrulamak için hiç bir doğrulama süreci mevcut değildir. trackback'ler ve pingback'lerin ikisi de blog yorumlarında bir doğruluğu sağlamayı amaçlamaktadır.


Kaynak : wordpress-tr
aLKoLiK isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
sikiş | webmaster